Ezeket is tanulni kellene, hogy megálljuk a helyünket az életben

Ezeket is tanulni kellene, hogy megálljuk a helyünket az életben

Szerző: Zámbó Márta, 2017-05-21

Az oktatási rendszerben az egyik fő gond az, hogy a gyerekeknek ritkán tanítanak olyan készségeket, amelyek abban segítik őket, hogy ne érezzék elveszettnek magukat, miután a bizonyítvánnyal kilépnek az életbe.

Bár a tananyagon kívül számos módszer segít a gyerekeknek, hogy foglalkozzanak a belső énjükkel, illetve fejlesszék azt, a Harvard kutatói szerint a meditáció, az érzelmek kezelése és a tudatos táplálkozás akár tananyag is lehetne.

A stresszkezeléshez is jó alap a meditáció (Profimedia,)

Meditáció

– A meditáció fejleszti a fantázia szabad szárnyalását, miközben fegyelemre és önkontrollra is tanít – magyarázta Zámbó Márta spirituális coach. – A stressz kezeléséhez is fontos alapot ad. Minél előbb megtanuljuk, annál gyorsabban a személyiség részévé válik ez a képesség. Ugyanilyen fontos ismernünk az érzelmeinket, hiszen azok állandóan jelen vannak, és a velük való megfelelő foglalkozás fontos támasz a mindennapi életben, elengedhetetlen az egészségünk és boldogságunk szempontjából.

Az érzelmek kezelése is tanulható (Profimedia)

 

Érzelmek  kezelése

Az érzelmek kezelését is meg lehet tanulni. A mai harmincas-negyvenes generáció felnőtt fejjel tanulja meg, hogyan viszonyuljon a saját érzéseihez.

A köznapi életben az érzés szót gyakran használjuk a gondolat vagy vélemény szinonimájaként, de gyakran e mögé bújtatjuk a másik minősítését is. Az érzéseket és a gondolatokat azonban fontos szétválasztani, a tényleges érzéseket felismerni önmagunkban és másokban is.

Az egészséges étkezés nem egyenlő az ízetlen ételekkel ( Profimedia)

– A versenyszellem annyira előtérbe került, hogy az empátiát gyakran nem is értik a fiatalok – folytatta a szakember. – Az erőszakmentes, tiszta kommunikáció tanulható és tanítható. A lényege az, hogy az emberek nagyobb együttérzéssel és kevesebb félreértéssel tudjanak kommunikálni egymással. A fókusz a másikra való együttérző odafigyelésen és az őszinte önkifejezésen van. Több boldog ember lenne, ha ezt ugyanúgy megtanulnánk az iskolapadban, mint az írást és az olvasást.

Tudatos táplálkozás

Az egészségtudatos iskolai táplálkozás Magyarországon a menzák megreformálásával elindult ugyan, de a hagyományos egészségnevelés, a testtudat kialakítása még gyerekcipőben jár. Ráadásul ez a téma folyamatosan változik, hiszen az élelmiszerekkel kapcsolatban manapság sok olyan kérdés vetődik fel, amely néhány generációval ezelőtt még nem volt jelen. A génmódosított élelmiszerek, az agyoncukrozott ételek és italok nemcsak betegséget okoznak és a járványos elhízáshoz járulnak hozzá, hanem a gyerekeket „ráállítják” a rossz étkezési szokásokra. Ez a program pedig gyakran egész életre szól.