Szuperanyuk a dolgozóban

Szuperanyuk a dolgozóban

Szerző: Zámbó Márta, 2017-05-21

A hosszú távú női karrierterv szerves része a család ( Profimedia)

Lehetünk-e egyszerre tökéletes munkaerők és szupermamik? Kell-e választani a munka és a család között? Ezeket a kérdéseket ezerszer feltette már magának minden dolgozó anyuka. Zámbó Márta életvezetési tanácsadóval kerestük a lehetséges válaszokat.

– A kérdés mindig az, hogy mit szeretnénk megvalósítani. A szuper szó jelentése viszonylagos. Önmagunkhoz mérten lehetünk szuperek, és nem másokhoz hasonlítva, hiszen minden élethelyzet és személyiség különböző – magyarázta Zámbó Márta. – A nők sok esetben azért próbálnak megfelelni miden rájuk zúduló elvárásnak, mert a tökéletes nő képét akarják megtalálni önmagukban. Zsonglőrködés az idővel és a feladatokkal, folyton készenlétben lenni, megugrani az akadályokat, és mindent megoldani. Munka és család mellett a modern nő még szépségszalonba is jár, edzi a testét és lelkét, ápolja kapcsolatait – sorolja a megfelelés lépcsőfokait. – Pedig a „szuper woman” léte fikció, olyan idealizált kép, ami kisebbségi érzéseket, kétségeket kapcsol be az életünkbe: vajon érünk-e annyit, vajon vagyunk-e olyan jók, mint az ideálok?

És miközben ezeken a kérdéseken rágódunk, munkahelyünkön is helyt kell állni, ahol gyakran attól érezzük magunkat kevesebbnek kollégáinknál, hogy szülői értekezletre kell rohannunk, vagy megszervezni, hogy ki vigye haza a gyereket, amikor becsúszik egy túlóra. Ha pedig mindig a családi kötelezettségre hivatkozunk, akkor valószínűleg lőttek az előléptetésnek.

– A hosszú távú női karrierterv szerves része a család – szögezte le a szakember. – A kiteljesedett nő – családdal, gyerekekkel – sok esetben érettebb a szakmai feladatokra. A vezetői alkalmasság egyébként nem csupán nemek kérdése. Vezetővé válni, érni, felnőni kell. Ez is egy tanulási folyamat, mint minden más az életben. A nők empatikusak, jobban és többet kommunikálnak, remek szervezők és gyakorlatiasak, jól tudnak kooperálni és segítséget nyújtani. A felsoroltak mindegyike pedig vezetői tulajdonság is egyben.