A belső hanghoz vezető utat nem lehet elbliccelni

A belső hanghoz vezető utat nem lehet elbliccelni

Szerző: Szecsodi Fanni, 2018-05-13

Vajon mennyire riasztó a mai kor emberének néhány napra lekapcsolódni az online világról, és jelen lenni a saját életében? Zámbó Márta spirituális coach és Mészáros Mariann erdőlátó három napos Csend-Élet detoxikálója erről a kalandról szól.

– A technika átvette a vezetést a mindennapjainkban, lassan az elektromos „kütyük” uralkodnak rajtunk. Felkelünk, és mi a legelső? Ránézünk a közösségi médiára és ez így folytatódik egész nap – mutatott rá Zámbó Márta arra, hogyan zárjuk be magunkat
észrevétlenül az információk hálójába. – Mi ez, ha nem rabság? – vette át a szót Mészáros Mariann – A digitális eszközök hasznosak, megvan a helyük, de elvesztettük a mértéket. Az okostelefon lett a főszereplő az életünkben. A szakemberek szerint mindenki képes meghallani a saját belső hangját, ám ez munkát igényel, és az odavezető utat nem lehet elbliccelni.

 

– Félünk a csendtől, mert attól tartunk, hogy odabent valami szörnyűség fogad, pedig ez pont fordítva van. A csend szembesít, aztán befogad, kitisztít és felemel. Meghozza a belső békét, az egyensúlyt. A másik ok, hogy nem merünk csendben lenni az az, hogy nem akarunk lemaradni a világról. Úgy gondoljuk, ha kikapcsoljuk a telefont, biztos valami fontosról csúszunk le. Milyen szép fikció ez, pedig az élet bennünk van, s mi teremtjük újra és újra – hívta fel a figyelmet Márta, és azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint, miközben a közösségi oldalakon függünk mások lájkjaitól, legtöbbször a szépen megkomponált életképek mögött válságok, fájdalmak húzódnak meg. – A digitális detoxikálás során lekapcsolódunk a netről, kitakarítjuk önmagunkból a stresszt. Megtanulunk befelé figyelni. Elengedjük a felhalmozódott fájdalmakat, negatív érzéscsomagokat, vagyis mindent, ami a lelkünket nyomja. Testi-lelki megújuláson megyünk keresztül, meditációkkal, relaxációval, légzéssel, illatokkal és hangokkal. Megtanulunk magasabb tudatszinthez kapcsolódni, lelassulni, találkozni az igazi önmagunkkal. Megismerkedünk a théta tudat jótékony hatásával. Beleengedjük magunkat a közösség és a természet támogató erejébe – magyarázta Márta. Mészáros Mariann szerint, ha a digitális pótcselekvések helyett sikerül igazi, koncentrált figyelemmel kísért, okostelefon-mentes tevékenységet beiktatni az életünkbe, akkor szabadabbak, nyugodtabbak és elégedettebbek leszünk. Ebben segít a program különleges része, az erdőfürdő.

– A módszer lényege, hogy csendesen élvezzük az erdőt, és hagyjuk, hogy átjárjon az a gyógyító, pihentető, frissítő esszenciális energia, ami a természetből, a fákból ered – mondta Mariann. – Ez több, mint a túrázás, hiszen az erdőfürdőzés során az a legfontosabb, hogy próbáljunk belelassulni, belefeledkezni az erdőbe. Simuljunk bele, nyissuk ki érzékszerveinket és fogadjuk be mindazt, amit tapasztalunk. A Csend-Élet tréningen szépen, fokozatosan megtanuljuk az erdőfürdőzés módszerét.

Zámbó Márta

Mészáros Marianna